Aktiivipihatto

Previous slide
Next slide

Hiekkatarha, laidun ja metsätarha

Kokopäivätarhaus kuuluu luonnollisesti hevosten lajimukaiseen elämään. Hevosilla on käytössään 4 ha kokoinen virikkeellinen, monimuotoinen ja vaihtelevamaastoinen elinympäristö, johon kuuluu hiekkatarha, laidunalueet sekä metsätarha.

Hevosten päivittäiset tarpeet, kuten syöminen, juominen ja nukkuminen on sijoiteltu eri puolille 4 000 neliömetrin kokoista hiekkatarhaa. Näiden toimintojen välillä, ne liikkuvat itsenäisesti jopa 15 kilometriä vuorokauden aikana. Hiekkatarhasta on kahden portin kautta kulku kolmelle viljellylle laidunlohkolle sekä virikkeelliseen metsätarhaan, josta löytyy monimuotoista kasvustoa. 

Hevosenomistajat voivat halutessaan seurata älypuhelimella jaloittelualueen tapahtumia ja tutustua omaan hevoseen lajinomaisesta näkökulmasta.

Makuuhalli

Eristetty 134 neliömetrin makuuhalli on hevosten vapaassa käytössä niiden omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Kulku makuuhalliin käy kahden tilavan tuulikaapin kautta. Molemmissa tuulikaapeissa on kaksi metriä leveät oviaukot ja niissä lämmön karkailua sekä vetoa estävät muoviräpsyt. Nykyään tiedetään, että hevonen tarvitsee lepoa 4 – 6 tuntia vuorokaudessa. Tämä aika jakautuu moniin eri jaksoihin, ja hevoset viettävät vain 1 – 2 tuntia makuuhallissa. Lajilleen tyypillisesti hevonen viihtyy enemmän ulkona kuin sisällä, kun se itse saa valita. Kesällä kuumimpaan aikaan makuuhalliin vetäydytään lähinnä suojaan ötököiltä.

Makuuhallin reunoilla kiertää lattialämmitys ja reunoilta keskelle kallistus lattiakaivoon päin. Betonin päällä on nestettä läpäisevät kumirouhelaatat, jotka eristävät ja vaimentavat ääniä. Kuivikkeena käytämme olkea, jonka päällä hevosilla on pehmeä levätä. Makuuhalli siivotaan päivittäin ja olkea lisätään aina tarpeen mukaan.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Huoltotila

Huoltotilaan tullaan pääoven kautta, ja se sijaitsee makuuhallin, satulahuoneen sekä loimenkuivaushuoneen yhteydessä. Tämä 56 neliömetrin lämmin huoltotila taipuu moneksi, sillä täällä hevoset hoidetaan, huolletaan ja varustetaan käyttöä varten. Tiloista löytyy rehukärry, pesukarsina lämpimällä vedellä, hoitokarsina, MeRCuRR IR-solarium lihashuoltoa ja hevosen kuivatusta varten sekä pakastin kylmäyssuojien säilytykseen. Lisäksi huoltotilan noin 20 neliömetrin ylisillä on tilaa kausivarusteille.

Myös kaksi lakisääteistä, yli 10 neliömetrin sairaskarsinaa on sijoitettu tähän tilaan mahdollisia sairastapauksia varten. Sairastapauksissa omistaja saa käyttöönsä sairaskarsinan ja -tarhan valvontakamerat, joista voi seurata hevosen vointia.

Satulahuone

Tilavassa 42 neliömetrin satulahuoneessa on jokaiselle hevoselle satula- ja suitsiteline sekä avokaappi päivittäisessä käytössä oleville varusteille. Valjaat ovat omalla seinustallaan. Lattialämmitys pitää ilman sopivan kuivana, ja hevosen varusteet pysyvät hyvässä kunnossa. Satulahuoneen syvennyksessä on tila huoltaa varusteita. Ylimääräisille varusteille sekä kausitavaroille on varattu huoltotilan puolella oleva lämmin ylinen.

Satulahuoneessa myös hevosten omistajat ja vuokraajat voivat säilyttää esimerkiksi takkejaan ja kenkiään. Lisäksi kaikkien käytettävissä olevat Ilomaan heijastinliivit löytyvät tästä tilasta.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Hilpeä Hirnu

Hilpeä Hirnu on lämmin 42 neliömetrin olohuone ja VIP-tila hevosenomistajien sekä heidän seurassaan olevien vieraiden käyttöön. Se on viihtyisä ja kodinomainen takan sekä pienen keittiönsä ansiosta. Perheen pienimmät olemme huomioineet tallillamme leikkinurkkauksella, josta löytyy muun muassa Duploja ja lasten kirjoja. Hirnun yhteydestä löytyvät myös pukuhuone sekä vessat ja suihku.

Hilpeässä Hirnussa pidämme omia tapahtumia, kursseja, illanistujaisia sekä tallipalavereja. Omien tapahtumien lisäksi otamme vastaan hevosten lajinomaisesta pidosta kiinnostuneita alan ammattilaisia ja opiskelijaryhmiä. Myöskään laumamme hevosten hyvinvoinnista huolehtivia kengittäjiä, eläinlääkäreitä ja muita ei ole unohdettu, sillä heille tarjoamme mahdollisuuden huilata hetken kahvikupposen ääressä ennen kuin he jatkavat seuraavaan kohteeseen.

Ratsastuskenttä, maastot ja uittaminen

Ratsastuskenttä on kooltaan 30 m x 50 m ja tehty vastaamaan yleiskentän vaatimuksia. Se soveltuu kouluratsastukseen sekä esteille. Kentällä on koulukirjaimet, ja sen laidalta löytyy kavaletteja, maapuomeja sekä kevyt harjoitusestekalusto. Kuusi valonheitintä takaa hyvän valaistuksen vuoden pimeimpinä aikoina. Pidämme kentästä hyvää huolta läpi vuoden. Lähimmät maneesit löytyvät noin 10 min ajomatkan päässä.

Korpilahden kauniit maalaismaisemat, loputtomat rauhalliset metsäautotiet ja vesistöt muodostavat ainutlaatuisen ympäristön hevosenomistajalle harrastaa monipuolisesti. Maastoihin pääset tallin pihasta hiekkateitä pitkin ja hevosten uittomahdollisuus on Päijänteen rannassa vain kahden kilometrin päässä tallilta.

Voit harrastaa hevosesi kanssa kahdestaan tai lähteä muiden mukaan rentoutumaan maastoon. Maastoilua varten käytössäsi ovat myös Ilomaan omat heijastinliivit.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Kesälomalle metsähakaan

Pihattoalueesta erillään, lyhyen kävelymatkan päässä, on Ilomaan tilan noin 3,5 hehtaarin kokoinen suojaisa metsähaka. Täältä löytyy hevosille rikas, monimuotoinen luonnonkasvusto sekä pääsy viljellylle laidunalueelle.

Metsähakaan tervetulleita ovat vanhat sekä uudet laumanjäsenet, joiden vuokrasopimus jatkuu pihaton puolella vielä laidunkauden jälkeen. 

Metsähaan vuokraan kuuluu päivittäisen valvonnan ja vesihuollon lisäksi suola- sekä kivennäiskivi. Omistaja hoitaa tänä aikana tarvittavat sankoruokinnat hyödyntäen vapaasti Ilomaan rehuja. Ilomaan tilat ovat metsähaan lomalaisten käytössä normaaliin tapaan.