fbpx

Aktiivipihatto

Previous
Next

Ulkoalueet

Hevosilla on käytössään monimuotoiset ja vaihtelevamaastoiset alueet. Niiden päivittäiset toiminnot, kuten syöminen, juominen ja nukkuminen on sijoiteltu eri puolille hiekkapohjaista 4 000 neliömetrin jaloittelualuetta. Näiden päivittäisten tarpeiden välillä hevoset liikkuvat omaehtoisesti kaikissa askellajeissa jopa 15 kilometriä vuorokauden aikana.

Hevosenomistajat voivat seurata älypuhelimella jaloittelualueen tapahtumia ja tutustua omaan hevoseen lajinomaisesta näkökulmasta. Kesäkaudella avaamme portit noin neljän hehtaarin viljellylle laidunalueelle, joka ulottuu joenrantaan.

Vuonna 2016 hevosten elintilaa laajennettiin vielä hehtaarilla, kun entisen Hurttian kyläkoulun vanha hiekkapohjainen urheilukenttä kasvustoineen liitettiin alueeseen. Virikkeellisen metsätarhamaisen ympäristönsä takia se saavutti välittömästi hevosten suuren suosion, joten nimesimme sen Puuhamaaksi.

Makuuhalli

Eristetty 134 neliömetrin makuuhalli on hevosten vapaassa käytössä niiden omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Kulku makuuhalliin käy kahden tilavan tuulikaapin kautta. Molemmissa tuulikaapeissa on kaksi metriä leveät oviaukot ja niissä lämmön karkailua sekä vetoa estävät muoviräpsyt. Nykyään tiedetään, että hevonen tarvitsee lepoa 4 – 6 tuntia vuorokaudessa. Tämä aika jakautuu moniin eri jaksoihin, ja hevoset viettävät vain 1 – 2 tuntia makuuhallissa. Lajilleen tyypillisesti hevonen viihtyy enemmän ulkona kuin sisällä, kun se itse saa valita. Kesällä kuumimpaan aikaan makuuhalliin vetäydytään lähinnä suojaan ötököiltä.

Makuuhallin reunoilla kiertää lattialämmitys ja reunoilta keskelle kallistus lattiakaivoon päin. Betonin päällä on nestettä läpäisevät kumirouhelaatat, jotka eristävät ja vaimentavat ääniä. Kuvikkeena käytämme olkea, jonka päällä hevosilla on pehmeä levätä. Makuuhalli siivotaan päivittäin ja olkea lisätään aina tarpeen mukaan.

Previous
Next
Previous
Next

Huoltotila

Huoltotilaan tullaan pääoven kautta, ja se sijaitsee makuuhallin, satulahuoneen sekä loimenkuivaushuoneen yhteydessä. Tämä 56 neliömetrin lämmin huoltotila taipuu moneksi, sillä täällä hevoset hoidetaan, huolletaan ja varustetaan käyttöä varten. Tiloista löytyy rehukärry, pesukarsina lämpimällä vedellä, pakkopilttuu, MeRCuRR IR-solarium lihashuoltoa ja hevosen kuivatusta varten sekä pakastin kylmäyssuojien säilytykseen. Lisäksi huoltotilan noin 20 neliömetrin ylisillä on tilaa kausivarusteille.

Myös kaksi lakisääteistä, yli 10 neliömetrin sairaskarsinaa on sijoitettu tähän tilaan mahdollisia sairastapauksia varten. Sairastapauksissa omistaja saa käyttöönsä sairaskarsinan ja -tarhan valvontakamerat, josta voi seurata hevosen vointia niin halutessaan.

Satulahuone

Tilavassa 42 neliömetrin satulahuoneessa on jokaiselle hevoselle satula- ja suitsiteline sekä avokaappi päivittäisessä käytössä oleville varusteille. Valjaat ovat omalla seinustallaan. Lattialämmitys pitää ilman sopivan kuivana, ja hevosen varusteet pysyvät hyvässä kunnossa. Satulahuoneen syvennyksessä on tila huoltaa varusteita. Ylimääräisille varusteille sekä kausitavaroille on varattu huoltotilan puolella oleva lämmin ylinen.

Satulahuoneessa myös hevosten omistajat ja vuokraajat voivat säilyttää esimerkiksi takkejaan ja kenkiään. Lisäksi kaikkien käytettävissä olevat Ilomaan heijastinliivit löytyvät tästä tilasta.

Previous
Next
Previous
Next

Hilpeä Hirnu

Hilpeä Hirnu on lämmin 42 neliömetrin olohuone ja VIP-tila hevosenomistajien sekä heidän seurassaan olevien vieraiden käyttöön. Se on viihtyisä ja kodinomainen takan sekä pienen keittiönsä ansiosta. Perheen pienimmät olemme huomioineet tallillamme leikkinurkkauksella, josta löytyy muun muassa Duploja ja lasten kirjoja. Hirnun yhteydestä löytyvät myös pukuhuone sekä vessat ja suihku.

Hilpeässä Hirnussa pidämme omia tapahtumia, kursseja, illanistujaisia sekä tallipalavereja. Omien tapahtumien lisäksi otamme vastaan hevosten lajinomaisesta pidosta kiinnostuneita alan ammattilaisia ja opiskelijaryhmiä. Myöskään laumamme hevosten hyvinvoinnista huolehtivia kengittäjiä, eläinlääkäreitä ja muita ei ole unohdettu, sillä heille tarjoamme mahdollisuuden huilata hetken kahvikupposen ääressä ennen kuin he jatkavat seuraavaan kohteeseen.

Ratsastuskenttä, maastot ja uittaminen

Ratsastuskentämme on kooltaan 30 m x 50 m ja sille mahtuu hienosti kahdeksan ratsukkoa valmentautumaan yhtä aikaa. Hiekkapohjainen kenttä on tehty vastaamaan yleiskentän vaatimuksia. Se soveltuu kouluratsastukseen sekä esteille. Kentällä on koulukirjaimet, ja sen laidalta löytyy kavaletteja, maapuomeja sekä kevyt harjoitusestekalusto. Kuusi valonheitintä takaa hyvän valaistuksen vuoden pimeimpinä aikoina. Pidämme kentästä hyvää huolta läpi vuoden. Lähimmät maneesit ovat vain  10 min ajomatkan päässä.

Korpilahden kauniit maalaismaisemat, loputtomat rauhalliset metsäautotiet ja vesistöt muodostavat ainutlaatuisen ympäristön hevosenomistajalle harrastaa monipuolisesti. Maastoihin pääset tallin pihasta hiekkateitä pitkin ja hevosten uittomahdollisuus on Päijänteen rannassa vain kahden kilometrin päässä tallilta.

Voit harrastaa hevosesi kanssa kahdestaan tai lähteä muiden mukaan rentoutumaan maastoon. Maastoilua varten käytössäsi ovat myös Ilomaan omat heijastinliivit.

Previous
Next
Previous
Next

Kesälomalle metsähakaan

Pihattoalueesta erillään, lyhyen kävelymatkan päässä, on Ilomaan tilan noin 3,5 hehtaarin kokoinen suojaisa metsähaka. Täältä löytyy hevosille rikas, monimuotoinen luonnonkasvusto sekä pääsy pienelle viljellylle laidunalueelle.

Metsähaka on avoinna kesä – elokuun välisen ajan. Hevosenomistajat ilmoittavat etukäteen hevosensa tänne lomailijaksi, edullisemmalla vuokralla.

Kesälomaansa täällä viettävät 4 – 5 hevosen ryhmässä vain entuudestaan toisilleen tutut laumanjäsenet. Uudet laumanjäsenet ovat tervetulleita tänne seuraavana kesänä. Metsähaan vuokraan kuuluu päivittäisen valvonnan ja vesihuollon lisäksi suola- sekä kivennäiskivi. Omistaja hoitaa tänä aikana tarvittavat sankoruokinnat hyödyntäen Ilomaan rehuja. Ilomaan tilat ovat metsähaan lomalaisten käytössä normaaliin tapaan ja paikka laumassa seuraavalle talvikaudelle säilyy.